Paslanmaz Bağlantı Elemanları
Bağlantı elemanı denilince zihinlerimiz de oluşan resim bir şeyi, bir şeye veya bir yere bağlayan objedir. Bağlantı elemanının görevi de tamda bu tabirle örtüşür.
Buradan yola çıkarak bir açıklama yapacak olursak Bağlantı elemanları Tesisat devrelerinde (su tesisatı, kimyasal sıvı tesisatları, hidrolik devre tesisatları, gıda ile ilgili tesisatlar vb.) Gemi inşa tesislerinde, Büyük inşaat şantiyelerinde (Köprü inşaatı, baraj inşaatı vb.) ve bunun gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
. Paslanmaz bağlantı elemanları diğer adıyla paslanmaz fittingsler, Paslanmaz tesisatlar da kullanılır. Paslanmaz bağlantı elemanlarını flanş, nipel, manşon, dirsek, redüksiyon, buşing, tee, vana, rakor, hortum ucu, yaka, kör tapa, çekvalf vb. sıralayabiliriz. Bu elemanlarda özelliklerine göre kendi aralarında çeşitlere ayrılırlar.
Evet tesisatımızı bir yere kadar döşedik ama bu noktadan sonra ya aşağı, ya yukarı, ya sağa, ya sola dönüş yapmamız lazım tahmin ettiğiniz gibi bize acil dirsek gerekli yine aynı şekilde tesisatımızı bir yere kadar ulaştırdık ama tesisatı sonlandırmamız gerekiyor tabi ki bize kör tapa lazım.
Bunun gibi bağlantı elemanları tesisatların vazgeçilmezleridir. Kullanım alanına göre, kullanılan borunun türüne göre, borunun içinden geçecek maddeye göre fittingsler; kaynaklı, dişli, çekme, soketli olarak kullanılabilir.
Bağlantı elemanlarında paslanmaz kullanmak bazı iş süreçlerinde olmazsa olmazdır.
İçerisinden asit geçen bir tesisatta karbon çelik kullanırsanız çok kısa sürede tesisatın asitten eridiğini görürsünüz veyahut içerisinden gıda geçen (süt, meyve suyu, ayran) bir tesisatta karbon çelik kullanırsanız gıdanın pastan etkilendiğini görürsünüz. Yine deniz tuzuna maruz kalan gemi sanayi tesisatlarında karbon çelik fittings kullanırsanız deniz tuzunun çeliği nasıl yediğini gözlemlersiniz.
Paslanmaz bağlantı elemanları gıda normu denilince akla farklı bir standart gelir. Gıda normu paslanmaz bağlantı elemanlarında sökülüp takılması kolay olan elemanlar tercih edilir.
Bunun sebebine gelince tesisat içerisinde ister istemez biriken gıda tortularını temizlemenin ancak böyle mümkün olmasıdır.
Aynı zamanda gıda normu paslanmaz fittingslerde aranan diğer bir özellik ise iç dış polisaj uygulaması olmasıdır. Böylece gıda tortusu oluşma ihtimali daha asgariye inecektir.
Paslanmaz Bağlantı Elemanlarında Kalite Çeşitleri
Diğer paslanmaz malzemelerde olduğu gibi fittingslerde de 304/304L (1.4301 – 1.4307) kalite ağırlıkta kullanılmaktadır.
Uygun iş süreçlerine uygun malzeme prensibiyle hareket edildiğinde malzemenin cinsine ve kalitesine hassasiyet göstermek çok önemli bir husustur.
Bu anlayışla hareket edildiğinde hem uğranacak zararlardan kaçınılmış olunur, hem de (zamandan, maliyetten vb.) birçok kazanım elde edilebilir.