Paslanmaz Çelik Sac
Metalürjide Paslanmaz Çelik sac, minimum %10 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımı olarak tanımlanmaktadır. Krom elementi malzeme içerisinde malzememizin paslanmaya karşı direncini sağlayan elementtir. Ayrıca ısıya ve korozyona karşı da müthiş bir dayanım gösterirler. Paslanmaz Çelik Sac ismini çeliklerin, diğer çelikler gibi lekelenmemesi, korozyon direnci ve paslanmaması gibi özelliklerden almaktadır. Bu malzeme aynı zamanda, alaşım tipi ve kaliteleriyle detaylandırılmamış şekliyle, özellikle havacılık endüstrisinde korozyon dayanımlı çelik olarak da adlandırılır.
Paslanmaz Sac
Paslanmaz Sacların en önemli özelliği olarak kolay şekil alabilmesini söyleyebiliriz. Bu gibi özellikleri sayesinde hem estetik kaygının önemsendiği sektörlerde ve su ile temas olan noktalarda kullanılabilmektedir. Ayrıca çekme ve bükme gibi kolay şekil alabilme özellikleri sayesinde küçük mutfak aletlerinde ya da dekorasyon sektöründe tercih edilirler. Paslanmaz saclara bakır ilavesi de yapılabilmektedir. Bu işlem yapıldığın paslanmaz saca hijyen gerektiren gıda ve kimya sektörlerinde kullanılabilme imkanını sağlamaktadır.
Paslanmaz Sac Kaliteleri
Ülkemizde paslanmaz saclarda 304, 304L, 316, 316L, 316Tİ, 321, 309, 309S, 310, 310S, 430, 201, 202 kalitede saclar kullanılmaktadır. Bu kalitedeki her bir paslanmaz sac farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Bu avantaj ve dezavantajlardan yola çıkarak kullanım alanımıza uygun kalitede seçim yaparız.
Paslanmaz Sac Nerede Kullanılır?
Paslanmaz saclar hemen hemen her sektörde kullanılabilmektedir. Özellikle gıda sektörlerinde tercih edilebilmektedir. Ayrıca paslanmaz saclar yüzeyine herhangi bir işlem gerektirmez ve göze güzel gözükmektedir.
En Yaygın Kullanım Alanları
Kimya ve Yapı inşaat sektörü. Düşük karbonlu paslanmaz saclar kimya sanayisinde kullanılabilmektedir. Ayrıca inşaat sektörü içinde çelik tipinin kalınlığının azaltılması ve dayanıklılığının arttırılmasından sonra çok sık bir şekilde yer alır.
Elektrikli Ev Aletleri. Kolay şekil alabilmesi, sıcaklık ve korozyon dayanımı özellikleri sayesinde ev ürünlerinde kullanılabilmektedir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi bir çok ev aletlerinde kullanılmaktadır.
Çatal Bıçak Takımı ve Makine Parçaları. Isıl işlem ile sertleştirilen paslanmaz çelik dayanıklılığı daha çok artar. Bu özelliklerinden yararlanarak çatal bıçak gibi günlük hayatımızda kullandığımız malzemelerin üretiminde kullanırız. Makine parçaları da dayanıklılık gerektirdiği için aynı şekilde makine parçaları içinde kullanılabilir.