Paslanmaz Çelik Manşon
Paslanmaz manşon, boru tesisatlarındaki boruların kaynaklı ya da kaynaksız olarak birbirlerine geçirilmesi için kullanılan boru bağlantı elemanları arasındadır. Paslanmaz manşonların kullanımı kolay ve ustalık gerektirmez. Bu sebepten paslanmaz manşonlar evlerimizden, sanayiye kadar her alanda kullanım imkanı sunmaktadır. Paslanmaz manşonlar kaynaklı ya da kaynaksız olabilirler.
Boru bağlantısı ile transferin sağlanacağı tesisatlar, farklı uzunluklarda ve boyutlarda boru kullanımı gerektirir. Bir tek borunun yeterli olmaması durumunda, bir başka boru eklenmesi gerekir. Bu tür bağlantılar manşon ile sağlanır. Manşonlar, çapları büyüdükçe ve tesisattaki basınç arttıkça, buna paralel olarak manşonların da kalınlıkları ve uzunlukları farklılıklar göstermektedir.
Nipel İle Manşon Arasındaki Fark Nedir?
Manşon ile nipel görsel olarak birbirine benzemektedirler. Aralarındaki fark yapılarındaki değişikliklerden meydana gelmektedir. Manşonlar tesisat bağlantılarını sağlamak adına içten dişli bir yapıda üretilirken, Nipeller, dış taraflarına diş açılmak suretiyle imal edilmektedir. Manşonlarda bağlantıyı sağlamak için, bağlantı borusuna erkek diş açılması gerekmektedir.
Manşonlar farklı malzemelerden üretilebilmektedir. Hangi malzemeden kullanacağımızı seçmemiz için belli koşullar etkili olur. Fiziksel etkiler, dış ortam ve basınç gibi durumlar malzememizi belirlememize yardımcı olur.
Redüksiyon ve Soket Kaynaklı Manşonlar
Herhangi bir tesisatta birbirine bağlanması gereken boruların çap farklılıkları olabilir. Bu gibi durumlarda tek tip bir manşon kullanılarak bağlantı yapılması imkânsızdır. Bu tür bağlantıları Redüksiyon tip manşon kullanarak birbirine bağlarızBüyük çaplı boru manşonun büyük kısmına, küçük çaplı olan ise manşonun küçük çaplı bölümüne takılmak suretiyle bağlantı gerçekleştirilir.
Soket kaynaklı manşonlar ise yapısında diş bulundurmamaktadır. Bu tür manşonlarda boru da, fittings de dişli değildir.Manşonun içerisine boru girdikten sonra girdiği yere kaynak yapılmak suretiyle bağlantı sağlanır. Hem takılması hem de sökülmesinin oldukça kolay olması ve özel bir işçiliğe gerek duyulmaması manşonların en önemli avantajıdır.
Sonuç olarak Paslanmaz Manşon, İç kısmı dişli olan, nipelle ya da dışı dişli boruya takılarak iki boruyu birbirine bağlayan bağlantı elemanıdır. Paslanmaz manşon, Boru tesisatlarında en fazla kullanılan fittings türevidir. Genellikle BSPT-BSP ve NPT diş Normlarında bulunmaktadır.
Halk dilinde, Manşon, Paslanmaz Manşon diye adlandırılmaktadır.